Anti-Allergi Dieten: Min Personliga Kost För En Besvärlig IBS

Animerad bild på man med genomskinliga organ. Matsmältning.

Anti-Allergi Dieten

På grund av mina akiviteter inom tarmrening och FMT — så har jag mycket kontakt med människor som har problem med matsmältningen. Ibland, extrema problem.

Den första saken man bör göra om matsmältningen inte funkar är att plocka bort svårsmält mat.

VIKTIG POÄNG: Hur vanligt ett födoämne är som allergi, är ett objektivt mått på exakt hur svårsmält födoämnet är.

 1. Desto vanligare det är som allergi
 2. Desto mer svårsmält är det
 3. Desto viktigare är det att plocka bort det

Det första steget är att plocka bort komjölk och gluten. Eller alla mjölkprodukter och gluten. Beroende på hur stora problem du har.

Men låt din motivation och dagsform bestämma hur många livsmedel du är beredd att plocka bort. Är du motiverad kan du plocka bort ALLA livsmedel som är vanliga allergier.

Därför har jag döpt denna kost till ”Anti-Allergi Dieten”. Det var faktiskt på rekommendation av en kompis och tidigare FMT kund Rick Ursberg. Det här inlägget var faktiskt skrivit till honom, och såna som honom.

Här är mina inlägg om FMT:

 1. FMT Guide: Min Fekala Transplantation med Microbioma.org
 2. ENKLA INSTRUKTIONER: Såhär gör du en Fekal Transplantation med Microbiomas Flaskor
 3. FMT för Hundar men inte Människor??!!
 4. Annas Mardrömsjakt på FMT och Svindyr Antibiotika för sin C-diff
 5. FMT för Ulcerös Kolit? Framgångshistoria av Don Makowski
 6. FMT för Ulcerös Kolit? Yes! Yasmins Unika Historia
 7. 7 Youtube Klipp om FMT

Här kan du läsa mer om FMT Coaching.
Vittnesmål

Han heter Rick Ursberg. Här är hans vittnesmål. Här är hans Facebok profil (jag kollade med honom precis om jag skulle länka till den härifrån).

Rick är väldigt metodisk. Vetenskapligt lagd. Han journalför det som händer med hälsan. Jag tror han funderar på att ge ut en bok i framtiden, med anteckningarna som grund.

Din diet verkar fungera på mig Theo, den är så viktig. Utan din diet så hjälper FMT knappt alls.

Har lite mindre att göra nu över jul och nyår så passade på att testa gluten igen. För får inte så snabba reaktioner på det som komjölk så ville se om jag tål det.

På några dagar med bröd osv fick jag ont i magen, blev trött, yrsel, ont ”inifrån”, svårt att förklara men man känner att något är verkligen fel.

Slutade med gluten igår, idag så har magvärken försvunnit, känner mig piggare och ”lättare”, mer inspirerad, tänker snabbare, kan tänka mer komplext så jag inte är yr och blandar ihop saker osv, ja listan kan göras lång.

Jag mår inte så himla bra men jag har aldrig så konsekvent sluppit flera av de värsta symptomen som med microbioma-kapslar och din diet. Båda behövs, annars fungerar det inte för mig.

Tidigare var min tillvaro ett lotto, där jag någon gång ibland mådde kanske okej utan att jag visste om det.

Med FMT och din diet slipper jag:

*Den värsta magvärken.

*Alltid känna mig tung, långsam och trög.

*Ständig yrsel.

*Den värsta nedstämdheten försvinner.

Istället jag planera min tillvaro för vet att sannolikt kommer jag att må hyfsat även nästa dag. Inte bra, men hyfsat, jag slipper de bitar som gör att jag blir sängliggandes av värk. Eller har så yrsel att jag inte kan orientera mig i min egen tillvaro på ett effektivt sätt.

Så tack.

Skriver det här till dig för du kanske kan ha glädje av det i ett blogginlägg eller liknande? Du kanske vill göra en intervju? Bidrar gärna med det du kan ha glädje av i din verksamhet.

Om man genomgår en FMT behandling, är det viktigt att kombinera det med lättsmält kost. Dom stärker varandra. Det blir en exponentiell effekt.
Bakgrund

Jag har haft IBS ända sen jag var en bebis. Jag blev ammad i 4 månder (och hade inga hälsoproblem alls), men efter det fick jag vanlig vuxenmat som jag inte kunde smälta över huvud taget.

Så från 4 månader och framåt hade jag diarré hela min barndom och var som konsekvens alltid liten/smal och underviktig (vilket jag fortfarande är).

Hade jag bara fått vilken mjölkersättning som helst, eller välling — som jag faktiskt kunde smälta, hade hela mitt liv sett annorlunda ut idag. Jag är 185 cm lång och väger 60 kg.Epidemi

Ett barn är 3.5 år gammal när deras bakteriesammansättning i tarmen liknar en vuxens. Det första året är speciellt viktigt. Bebisar får idag vanlig föda alldeles för tidigt.

IBS och andra tarmsjukdomar existerar inte i dom delar av världen där man ammar i flera år. Och när dom immigrerar hit och följer våra råd, får deras bebisar lika ofta IBS och IBD och Crohns som alla andra.

Denna epidemi av tarmsjukdomar är skapad av att man trycker i bebisar vanlig vuxenmat alldeles för tidigt. Skulle alla bebisar bli ammade eller få mjölkersättning dom första två åren av sina liv skulle denna epidemi upphöra.

Anledningen att detta inte upptäckts tidigare är att det är en fördröjning på 10-20 år innan besvären blir uppenbara/systematiska och tar formen av en riktig sjukdom.

Barn äter betydligt mindre än vuxna — så även en dåligt fungerande matsmältning kan fungera ”tillräckligt” bra under dom formativa åren. Små och medelstora problem ignoreras oftast helt och hållet av barn som inte har något att jämföra med.IBS

IBS står för ”Irritable Bowel Syndrome” och kallas på läkarspråk för colon irritabile – känslig tarm. Typiska besvär är gaser och magsmärtor som förvärras efter måltider och följs av diarré eller förstoppning.

Sjukdomen kan ofta lindras med hjälp av kostförändringar, sunda levnadsvanor och minskad stress. Det finns även läkemedel som kan underlätta vardagen.

IBS är en av världens vanligaste sjukdomar. Besvären kan komma och gå, men IBS brukar vara något som du måste lära dig att leva med.

kry.se – IBS

Historiskt sett har man ansett att IBS var en inbillad sjukdom, men nu har vetenskapliga fynd visat att det inte är så. Matsmältningen fungerar objektivt sämre hos människor med IBS.

Även om IBS ökar risken för andra sjukdomar, så är effekten relativt mild. Vi pratar om 8%, 12%, 17%. Men dom flesta drabbas av psykisk ohälsa och någon form av depression förr eller senare.

Detta inlägg är också riktat till människor med IBD och Crohns och andra besvärliga tarmsjukdomar.

Människor med reumatism blir ofta bättre när dom lägger om kosten. Reumatism är till stor del orsakad av att matpartiklar läcker ut genom tarmen in i blodet.

Det är därför reumatiker blir tillfälligt bättre när dom fastar. Vattenfasta och juicefasta är två viktiga vapen för reumatiker. Man kan även slänga i en tarmrening med ”P&B shakes”, alltså fibershakes med psyllium och bentonitlera.


Två Typer

Man kan säga att det finns två typer av IBS. Den som är orsakad av externa faktorer och den som är orsakad av interna faktorer.

Vissa människor får stora problem med matsmältningen på grund av:

 • Ett stressfyllt job
 • Lång resväg
 • Konflikt hemma
 • Dysfunktionell relation
 • Tidigare trauman
 • Andra faktorer

Egentligen handlar det alltid om någon form av stress, vilket stänger ned mastmältningen. Det är en överlevnadsmekanism.

Jag har tyvärr den andra varianten som är helt opåverkad av externa faktorer, eller mitt egna sinnestillstånd. Den har en biologisk grund i en bakteriebalans i tarmen som inte är optimal.

Det gör ingen skillnad om jag är extremt glad eller extremt olycklig — symptomen är likadana.


Psykologisk IBS vs Biologisk IBS

Att reducera stress är viktigt för människor med en ”psykologisk IBS”, men inte för människor med en ”biologisk IBS” — om ni förstår vad jag menar?

Vid en ”Biologisk IBS” måste attackpunkten vara:

 • Förändrad kost
 • Tillskott
 • Fasta
 • Tarmrening
 • Fekala transplantationer

Självklart finns det människor som har en blandning av båda, säg 70% psykologisk och 30% biologisk.

Det är viktigt att förstå vilken typ man har, så att man kan vidta åtgärder som minskar symptomen maximalt.

Förbjudna Livsmedel

Har man IBS, så bör man undvika alla livsmedel som är svårsmälta. Whiplash effekten kan komma efter 1 timme, 1 dag, eller 3 dagar. Det är inte helt lätt att etablera orsak och verkan.

Det enda pålitliga sättet är att plocka bort alla livsmedel av en viss typ i några veckor, eller några månader.

Här kommer en lista över livsmedel jag inte äter:

 • Gluten (inga undantag)
 • Laktos
 • Alla mjölkprodukter (utom laktosfri fet yoghurt, samt getyoghurt)
 • Majs
 • Soja (alla produkter och varianter är förbjudna)
 • Lök (alla former, men små mängder kokt gul lök i soppa tolereras utan problem)
 • Frön (blötlagda solrosfrön funkar okej)
 • Linser
 • Nötter (om dom inte är blötlagda, för då äter jag dom flesta nötter, främst mandlar & walnötter)
 • Ättika
 • Vinäger (Äppelcidervinäger går bra)


Tumregel

En bra tumregel är att aldrig äta något som är en vanlig allergi. Folk är allergiska mot det därför att kroppen inte kan spjälka det korrekt, och partiklar av maten läcker ut genom tarmen in i blodet och skapar en allergisk reaktion.

Immunförsvaret får panik och attackerar dessa matpartiklar som inte borde vara där. Allergisk reaktion. Därför är majs och soja extremt vanliga allergier därför att det är extremt svårsmält.

Det är mycket bättre att äta något som är onyttigt men lättsmält (som socker) — än något som är nyttigt men svårsmält. Ospjälkad mat skapar en kedjereaktion av negativa händelser när det reser genom kroppen. Det är lite som att svälja en molotov cocktail!


Gluten & Mjölk

Ska du undvika endast två saker är det gluten och komjölk.

Här är en 22 år lång studie gjord på nästan 107 tusen svenskar. Det finns en direkt korrelation människor konsumption av komjölk och tidig död.

En studie på 106 772 svenska vuxna har funnit ett samband mellan mjölkförbrukning och ökad risk att dö. Studien fann också att mjölk var associerad med högre andel benfrakturer hos kvinnor och fann inga bevis för att mjölk gav skydd mot frakturer hos män.

Kvinnor som drack två glas mjölk per dag hade 21% större risk att dö under den 22-åriga studieperioden än kvinnor som drack ett glas per dag. Kvinnor som drack tre glas eller mer hade 93 % större risk att dö under studieperioden.

Kvinnorna som dog under studien var övervägande offer för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

procon.org

Jag ska nog skriva ett inlägg bara om mjölk längre fram. Gluten bör också undvikas. Det finns så många glutenfria alternativ idag.

Om du läser det här och är extremt lat, men har stora problem, undvik:

 • Gluten
 • Komjölk

Köp bara laktosfria mjölkprodukter. Eller ta laktos enzymer, laktas, när du konsumerar vanliga mjölkprodukter.

Det var en aktiv debatt i media förut om huruvida gluten var nyttigt eller inte, men nu har alla insett att det inte är hälsosamt. Inte ens människor med ”perfekt” matsmältning kan smälta gluten korrekt, alltså bryta ner det.


Frön & Nötter

Frön och nötter bör alltid vara blötlagda, och ska helst malas ner med en stavmixer. Det blir då mycket lättare för kroppen att smälta maten. Har du väldigt stora problem bör dock alla frön, nötter, och linser undvikas.
Min Kost

Min kost består av:

 • Ris
 • Potatis
 • Fisk
 • Kött
 • Frukt
 • Grönsaker
 • Yoghurt (fet, laktosfri)
 • Honung/Lönnsirap/Agave sirap
 • Mandlar/valnötter (blötlagda i ett dygn timmar)

Man kan kalla detta för en stenålderskost, eller en medelhavsdiet. Paleo. Jag har plockat bort allt gluten, laktos, och svårsmält mat.


Lax

Lax är gott och lättsmält men väldigt giftigt i många fall, på grund av miljögifter. Jag äter bara lax när jag äter sushi. Och då kör jag hälften lax hälften avocado för att halvera gifterna från laxen (som oftast är odlad).


Fisk & Skaldjur

Vad gällande fisk och skaldjur så är det främst torskfiléer, räkor, och kräftskjärtar. Torsk som är fångad ute på havet är relativt låg på gifter.


Kött

Jag köper aldrig ”processat” kött som korv och skinka och sånt. Bara riktigt kött som man tillagar själv. Oftast:

 • Köttfärs
 • Fläskarré
 • Lövbiff

Någon gång ibland när jag är i Bredäng köper jag en åsne-entrecoté för 119kr/kg. Hade jag själv inte haft så många matintoleranser så hade jag kanske varit vegetarian idag.


Allergi vs Intolerans

Termen ”allergi” och ”intolerans” förväxlas ofta i talspråk. Jag har egentligen inte en enda ”matallergi”, endast ”intoleranser” — eftersom jag inte kan smälta det.

Jag har inga antikroppar och får ingen allergisk reaktion. Men jag mår fysiskt dåligt i några dagar tills maten lämnat systemet.


Bechterews

Jag har även Bechterews sjukdom, vilket är en kronisk reumatisk inflammation längs ryggraden. Äter jag mat jag inte tål, blir jag stel längs hela ryggraden. Man får även en slags lågintensiv feber, och kraftig trötthet.

Det finns ett stort Bechterews community på nätet där man följder en diet som heter NSD (No Starch Diet). Det reducerar symptom med 50-90%.


Potatis

Förut gjorde jag mycket klyftpotatis i ugnen men kokt potatis är både enklare, nyttigare, och håller längre i kylen. Oftast äter jag svartvinbärsgelé till det, eller en sås på fet laktosfri yoghurt.

Förut gjorde jag en egen ketchup som funkade bra (tomatpuré, honung, salt, 12% ättika). Små mängder ättika på det här sättet fungerade bra.


Sallad & Dressing

Vad gällande grönsaker/sallad och dressing så har jag ett system som fungerar. Skär upp alla grönsaker du vill ha i en skål.

Ha i lite russin för sötman (frivilligt). Ha på salt. Häll på lagom mycket äppelcidervinäger vilket är extremt nyttigt och väldigt(!) bra för matsmältningen. Det är surt och kommer med massa enzymer. Ha på en god grekisk olivolja som inte är bitter. Blanda runt.

När du väl hittar rätt proportioner av allting så är detta en väldigt god och väldigt nyttig dressing som funkar till nästan allt.


Yoghurt

Jag antar att jag borde prata lite on yoghurt också. Så jag kunde inte äta yoghurt på många år och upptäckte för ett år sedan att jag tolererade fet laktosfri yoghurt. Jag köpte ett paket getyoghurt på en hälsokostaffär på södermalm. Åt hela utan besvär.

Fet yoghurt är naturligare och nyttigare än smal yoghurt. På samma sätt som fet komjölk är mer lättsmält än smal komjölk. Komjölk utan fett är en högst onaturlig råvara. Mjölkfett är nyttigt. Många har inte förstått det än idag, faktiskt.

Jag äter 10-15 liter yoghurt i veckan nu. Jag köper bara 1 literförpackningar och lägger runt 100 kr/månaden på yoghurt. Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg bara om yoghurt. Jag har skivad banan i, färdka hallon, färska/frysta blådär, kokosflingor, och äter med honung/lönnsirap/agave sirap.
IBS Mat

Jag tänkte här presentera ett exempel på frukost, lunch, middag som en person med svår IBS skulle kunna äta (och må relativt bra av).

Om du har väldigt stora problem, välj ut några maträtter som du håller dig till under lång tid. Välj hälsa och lycka före variation.


Frukost

Som frukost skulle jag rekommendera en av två saker.

Frukost nr 1:

Den första är en smoothie på:

 • Rismjölk/kokosmjöl
 • Rårössocker/honung/lönnsirap/agave sirap
 • Banan
 • Frysta blåbär, lyxigt tillägg (frivilligt)
 • Kokosflingor (frivillig)
 • Kokosfett (frivillig)

Kokosflingor påverkar inte smaken negativt men jag upplever att mer än en tesked kokosfett påverkar smaken negativt. Båda ger fyllnad och nyttiga kalorier över längre tid (bra för blodsockret).

Man kan även ha lite på kanel men inte samtidigt som blåbär, det är antigen eller. Märket ”Rice Dream” är överlägset godast av alla sorter som finns i Stockholm.


Frukost nr 2:

Den andra är en frukost gjord på:

 • Yoghurt (laktosfri, fet)
 • Skivad banan/hallon/blåbär
 • Honung/agave sirap/lönnsirap
 • Kokosflingor (frivillig)

Om du inte alls är hungrig kan du skippa kokosflingorna. Fettet i yoghurten är nyttigt och behövs för att ge energi över lång tid.

Fett påverkar inte blodsockret alls, och är extremt bra om man har problem med blodsockret eller diabetes.

Arla Kökets 10% Turskiska Laktosfria Yoghurt (på bild ovanför) är bäst. Den är gjord utan skummjölkspulver och är därför mer lässmält.

Den är också betydligt godare, och mer krämig. Dom andra varianterna av Turkisk Yoghurt är fastare, som pudding.

Jag tolererar dock all laktosfri yoghurt numera. Detta är också ett bra kvällsmål, när man behöver energi men inte vill äta något svårsmält (som stör sömnen).

Har du tillgång till getyoghurt kan du köra på det. Kefir yoghurt är nyttigt, men den fetaste i svenska mataffärer ligger på ynkliga 2.5%. Det finns en grekisk yoghurt på 6% fett som är min favorit numera. Även en på 4% som är god.


Lunch

Till lunch skulle jag rekommendera kött och kokt potatis. Fisk och kyckling anses vara mer lättsmält, och det är det nog också. Men jag har aldrig märkt någon skillnad personligen.

Relativt lättsmälta alternativ är:

 • Köttfärs
 • Lövbiff
 • Kyckling

Tillaga med dom kryddor du gillar och ät med svartvinbärsgelé. Det tillför syra, samt pektin som ger volym. En personlig favorit är salt + svartpeppar + ingefära + chili/cayenne peppar.

Klyftpotatis är gott men inte lika lättsmält som kokt potatis (dock 100 gånger bättre än vilken pasta som helst).

Du kan byta ut potatis mot ris i denna maträtt utan problem. Ris och potatis är 100% glutenfritt och är ungefär lika bra (i termer av lättsmälthet).

En gång råkade jag köpa en svart ris från Indien som, fick jag reda på, faktiskt innehöll gluten. Jag blev omedelbart dålig i magen.

Annars kan du göra en sås på fet yoghurt, helst 6% eller 10%. Ha i lite salt, citronsaft, och svartpeppar. Pressad vitlök är väldigt gott om man nu tål det. Du kan även byta ut svartpeppar mot curry.

Man kan även ha i lite socker/honung — om man vill. Olivolja är en vanlig ingrediens men behövs inte så länge yoghurten är fet.


Middag

Den middag jag skulle rekommendera är en soppa med potatis och torsk i.

Ingredienser:

 • Vatten
 • Potatis
 • Torskfilé
 • Salt (gärna havssalt eller himalayanskt salt)
 • Äppelcidervinäger (kanske 2-3 teskedar)
 • Gul lök
 • Morötter
 • Fänkål

Låt detta koka utan torsken i 20-30 minuter. Smaka av och tillsätt salt eftersom. Det måste vara tillräckligt mycket salt i för att smaksätta torsken, när den läggs i. När potatisen är färdig lägg i torsken och koka i 5 minuter till.

När du äter detta, ha i olivolja för att tillföra nyttigt fett. Ha inte i olivoljan medan det kokar för då förstörs stora delar av den.

Denna rätt är helt klart mer lättsmält än lunchen beskriven ovanför. Detta är en av dom mest lättsmälta måltiden man kan inta. Kycklingsoppa är också ett bra alternativ. Soppa är generellt sett väldigt hälsosamt.
7 Dagar Tarmrening

Bio Cleanse Tarmrening med Theo Gerken och Sandra Wigren.

Driv ut mat som fastnat i dina tarmfickor med detta tarmreningspaket:

 1. Toxin Remover (5 fibershakes per dag: psyllium + bentonitlera + ingefära)
 2. Digest Power (15 ekologiska örter som driver på tarmen dygnet runt)
 3. Vegan Probiotic (60 kapslar vegansk probiotika — bygg upp en stark tarmflora när reningen är klar)
 4. Scrolla ner på min huvudsida för video + bilder på Tarmplack (som kan komma ut)
 5. Här har du fullständiga instruktioner på svenska (som jag själv skrivit)
 6. Kontakta mig via Facebook (om du har några frågor)
FMT Coaching

 • Jag erbjuder FMT konsultationer för 750 kr styck.
 • Då blir man guidad genom hela processen från början till slut.
 • Jag har genom min blogg ett samarbete med Microbioma.org.
 • Jag är den enda aktören i Skandinavien som har ett sånt samarbete med Microbioma.org.
 • Man kan beställa från Microbioma.org via mig — och få en mycket bättre deal än andra kunder.
 • Detta erbjudande är tidsbegränsat.
 • Du måste fysiskt bo i Skandinavien för att det ska gälla.
 • Daniel Ek och Rick Ursberg som är aktiva i Sveriges FMT Stödgrupp (som jag är moderator i) — har båda beställt via mig.
 • Här har du sex referenser (Johan Wahlström, Helen Rudström, Sandra Wigren, Jocke Falk, Mimey Björkman, Ann-Catherine Andersson).
 • Jag hörs gärna över telefon i 15 minuter, utan kostnad, om du skulle ha några frågor?
 • Kontakta mig via Facebook, Email, eller Telefon
 • Det går att beställa via mig utan att betala för en konsultation.

Här har du mer information om hur FMT Coaching går till.
Email Lista

Email lista via mailchimp.

Bearbetar…
Yes! Du är nu med på listan.Interna Länkar

Interna länkar.

%d bloggare gillar detta: