FMT för Hundar men inte Människor??!!

Människor vs hundars tarmsystem.
Processen bakom FMT eller fekal transplantation.
 1. Introduktion
 2. FMT till Sverige
 3. AniCura
 4. Evidensia
 5. Uppsats
 6. Konsultation
 7. Inlägg om FMT
 8. Email Lista
 9. Interna Länkar

1) Introduktion

FMT ges idag av sjukvården för den besvärliga tarmbakterien Clostridium difficile. Det är mycket svårt att få behandlingen för andra besvär även om man är mycket sjuk och inte kan jobba p.g.a. sina besvär. Men det görs i ovanliga undantagsfall.

 1. Här kan du läsa om hur jag fick FMT på Östersunds sjukhus (mitt första inlägg om FMT)
 2. Här är en praktisk guide för hur du gör en fekal transplantation på dig själv hemma i sängen (mitt andra inlägg om FMT)

Även om man går med på att betala hela kostnaden för behandligen, så får man den ändå inte. Inte ens om man skulle köpa behandlingen till överpris, så att staten skulle TJÄNA pengar.

Det är inte heller tillåtet att köpa tjänsten via privat sjukvård. Det är olagligt och skulle vara ett lagbrott.

Detta är svensk byråkrati. I sin renaste form.

Svenska flaggan.
Svensk byråkrati fyra pärmar med papper.

Vi vet inte om det kommer ta 10 år, 50 år, eller 250 år — för det att legaliseras. Det kan ta ett tag.

 • Norge har en klinik
 • Danmark har en klinik
 • Tyskland? Massor med kliniker
 • Sverige? NEJ
Svensk vård. Blodprov.

Det är på något sätt symboliskt att kroniskt sjuka hundar kan få hjälp via FMT — men människor får lida i tystnad. I ett överbelastat vårdsystem med dom längsta kötiderna i Europa.

Länder i Skandinavien.

Statistik visar att människor är klart olyckligare i Sverige jämfört med Norge, Danmark, Finland och Island. Vi är det olyckligaste landet i Skandinavien. Extrem ensamhet — och mest singelhushåll i världen!

Man frågar sig varför?

6 Alternativa Behandlingar av Depression.

Här är mitt inlägg om hur du kan bekämpa ångest & nedstämdhet med alternativmedicin. Det är ett långt inlägg med mycket information och källor.

Hoppa upp till menyn.2) FMT till Sverige

Fråga doktorn: När kommer FMT till Sverige? FMT för IBD.

Denna fråga ställde någon på Netdoktor.se:

När kommer FMT till Sverige? Jag tror vi är väldigt många som vill veta hur långt man har kommit med FMT som behandlingsform för IBD? Det verkar gå oerhört långsamt i Sverige.

FMT i Sverige

Detta var svaret:

Hej, ja vi är inte riktigt där ännu. Det finns stabil evidens för att det är en bra behandlingsmetod vid diagnosen, clostridium difficile.

När det gäller andra indikationer behövs, mer forskning.

Det finns placebokontrollerade studier som visat att fekal transplantation kan ha en positiv effekt vid ulcerös kolit. Vi får vänta in kunskapsläget helt enkelt.

FMT i Sverige

Detta svaret är skrivet av specialistsjuksköterskan Katarina Pihl Lesnovska. Som är ordförande på gastroenterologi förbundet.

Fekal transplantation. FMT.

Det finns ett stort antal studier, alla visar moderat till god effekt, vissa blir till och med 100% symptomfria. Även flera år senare.

Dom här paragrafryttarna gömmer sig bakom en mur av byråkrati, medans människor lider, inte kan arbeta, och får sin liv förstörda.

 • Om det nu är en pengafråga, ge folk möjligheten att betala för behandlingen själva?
 • Eller subventionera kostnaden med 50%?
 • Fundera noga på om vårdsystemet borde erbjuda FMT till ALLA som har någon slags tarmsjukdom.

Forskningen visar att FMT är effektivt för alla eller nästan alla tarmsjukdomar.

Även om man inte kan få FMT behandling som människa i Sverige, så hittade jag två aktiva kliniker som erbjuder behandlingen till hundar.

Hoppa upp till menyn.3) AniCura

AniCura fekal transplantation (FMT) för hundar.

Den första var AniCura som ligger i Danderyd. Rika människor ska inte behöva ha hundar som går omkring och skiter ner hela huset. Det skulle vara fruktansvärt!

Här är deras sida om FMT.

Såhär skrev dom vid frågan ”Hur går det till?”

Vid en fekal transplantation (FMT) transplanteras mikroflora från donatorhund till en sjuk individ. Våra donatorhundar är noga utvalda för uppgiften.

De lämnar avföring var tredje månad, de är friska och undersökta för skadliga parasiter och bakterier och de har alla de goda bakterier vi vill föra över till den sjuka individens tarm.

Transplantationen utförs under lätt sedering (lugnande medel) och deponeras i tjocktarmen via en sond. Hunden ska inför behandlingen vara fastande och nyrastad.

Efter behandlingen får din hund komma hem samma dag. Vi kroniska problem brukar 2-3 behandlingar vara att rekommendera och dessa görs med ca 2 veckors intervall.

AniCura – FMT

SJÄLVKLART ska hundar och alla andra djur kunna få hjälp om ägaren betalar för det, eller om försäkringen täcker det, men människor då? Är inte vi viktiga? Är inte vårat lidande värt något?

Hoppa upp till menyn.4) Evidensia

Evidensia djursjukhus i helsingborg.

Det andra är ett djursjukhus som heter Evidensia och ligger i Helsingborg.

Såhär skrev dom om FMT för hundar:

Under slutet av 2018 kommer vi att börja med så kallade fekala transplantationer (FMT) hos hund från friska, väl undersökta donatorhundar.

Målet med detta är att överföra en frisk tarmflora till en sjuk hund, eftersom tarmfloran oftast blir väldigt rubbad hos hundar med kroniska tarminflammationer eller hundar som haft långvariga och svårbehandlade parasitinfektioner.

Tre behandlingar ges under loppet av några veckor. Fekal transplantation är inget undermedel som kommer att bota alla hundar med kroniska mag-tarmproblem, men är ett värdefullt tillskott i behandlingsarsenalen.

Evidensia – FMT

Då har vi minst två aktiva kliniker i Sverige, som hjälper hundar med FMT. Om FMT fungerar för hundar och människor, så fungerar det antagligen för andra djur som har en liknande matsmältning.

Hoppa upp till menyn.5) Uppsats

Uppsats.

Jag hittade en intressant uppsats om FMT för hundar. Hundar FMT behandlar till och med sig själva genom att äta små mängder bajs (Ugh!) — från andra hundar.

Man undrar om dom strategiskt väljer ut hundar som har bättre matsmältning än dom själva? Precis som sjuka människor gör med donatorer av FMT material?

På sida 16 räknar författaren upp olika studier som gjorts.


1.

Studie 1

I en studie gjord på 18 hundar som alla led av akut diarré (AD), utan klar bakomliggande orsak, där alla hade haft diarré <14 dagar delades hundarna in i två grupper.

11 av hundarna gavs behandling med FMT en gång och resterande 7 behandlades på traditionellt sätt med metronidazole under 7 dagar.

Donatorn var en 3-årig blandras, hane, som aldrig hade haft någon GI-problematik, aldrig behandlats med antibiotika och var i allmänt god hälsa. Donatorns avföring screenades för parasiter, enteropatogener samt för en normal mikrobiota med hjälp av dysbios index.

FMT administrerades som enema till kolon med hjälp av en kateter via koloskopi. Båda grupperna hade en förbättring i konsistensen av avföringen efter 7 dagar och efter 28 dagar hade gruppen som behandlats med FMT en fastare avföring och ett lägre kalkylerat dysbios index än gruppen som behandlades med metronidazole.

Examensarbete om FMT

Hundar som behandlats med FMT fick en klart bättre matsmältning när behandlingen var avslutad.


2.

Studie 2

I en annan studie gjord på 66 valpar med akut hemorragisk diarré, alla diagnosticerade med parvovirus infektion (Canine Parvovirus, CPV) delades valparna in i två grupper där ena gruppen erhöll standard behandling (STD) för CPV, vilket bestod av intravenöst (IV) dropp av Ringers laktat lösning, antiemetika samt IV metronidazole och cefalotin och den andra gruppen gavs STD samt FMT.

Donatorn var en frisk 6-årig American Pit Bull Terrier som ej
hade haft någon gastroinstestinal problematik och ej behandlats med antibiotika 6 månader innan donation. Blodprover var även normala och avföringen testades negativt för parasiter samt parvovirusinfektion.

Mortaliteten hos valparna i gruppen STD+FMT var 21,2% (7/33) och 36,4% (12/33) i STD gruppen. Av de valparna som överlevde visade resultaten att gruppen som behandlats med FMT
tillfrisknade från diarré snabbare och median-tiden för sjukhusvistelse var hälften så lång
i jämförelse med STD-gruppen.

Examensarbete om FMT

Hundar som fått FMT behandling spenderade alltså HÄLFTEN så lång tid på sjukhuset. Galet!

Författaren går även igenom tre fallrapporter (sida 17) för individuella hundar som behandlats med FMT för olika tarmbesvär. Jag tänkte ta med den sista av dom.


Glad hund med vitbrun päls.

Fallrapport

I en annan fallrapport beskrivs en 9-årig blandras som led av kroniska gastrointestinala besvär.

Hunden hade de senaste 3 åren en historia av intermittent diarré med symtom som tenesmer, blodig avföring och kräkningar återkommande minst en gång per månad.

Behandling med olika antibiotikum – fenbendazole, ranitidin, tylosin och metronidazole under olika omgångar sattes in utan förbättring.

Hunden behandlades sedan med kortison, prednisolon, där man efter 2 månader kunde observera en aning förbättrade symtom. Dock utvecklade hunden polyphagia under ortisonbehandlingen och man observerade ökade nivåer av serum alanin aminotransferase (ALT) vilket gjorde att prednisolon trappades ned och behandlingen avslutades.

Hunden gavs efter detta FMT som behandling, FMT
administrerades oralt via en färdig kapsel som intogs dagligen under en 30-dagarsperiod under två omgångar med 8 månaders mellanrum. Kapslarna köptes in från ett företag (AnimalBiome Inc.) som producerar fekala mikrobiota kapslar
för transplantation.

Hunden visade en klar förbättring av sjukdomssymtom under
behandlingen och under slutet av första behandlingsmånaden hade CCECAI sjunkit från 6 till 4 poäng.

Fyra månader efter den andra behandlingsmånaden visade hunden inte längre några symtom såsom kräkningar, blodig avföring eller diarréer.

CCECAI kalkylerades till 0 poäng och blodanalyser och fysiologiska undersökningar gav goda resultat, hunden hade även gått upp 20% i vikt.

Man 18 kunde även fastställa att mottagarens mikrobiota kom att efterlikna donatorns efter behandlingen med FMT.

Examensarbete om FMT

Talande mening: ”Fyra månader efter den andra behandlingsmånaden visade hunden inte längre några symtom såsom kräkningar, blodig avföring eller diarréer.”

Jag lägger upp texten här som PDF-fil för säkerhetsskull. Det är en välskriven uppsats, får jag säga. Bra jobbat!

Hoppa upp till menyn.6) Konsultation

Konsultation.

Hoppa upp till menyn.7) Inlägg om FMT

Bra bakterier vs dåliga bakterier.

Här är mina inlägg om FMT i kronologisk ordning:

 1. FMT Guide: Min Fekala Transplantation med Microbioma.org
 2. ENKLA INSTRUKTIONER: Såhär gör du en Fekal Transplantation med Microbiomas Flaskor
 3. Annas Mardrömsjakt på FMT och Svindyr Antibiotika för sin C-diff
 4. FMT för Ulcerös Kolit? Framgångshistoria av Don Makowski
 5. FMT för Ulcerös Kolit? Yes! Yasmins Unika Historia
 6. 7 Youtube Klipp om FMT

Man kan också följa en specifik kost för att maximera effekten av sin FMT. Denna kallar jag för ”Anti-Allergi Dieten”:

Hoppa upp till menyn.8) Email Lista

Animerad bild på bärbar dator som precis fått mail.

Bearbetar…
Klart! Du är med på listan.9) Interna Länkar

Interna länkar.

Hoppa upp till menyn.

%d bloggare gillar detta: