Hälsofördelar med Psyllium

Psyllium fiber är nog det mest underanvända ”kosttillskottet” som finns. Det är effektivt mot alla typer av magbesvär, billigt, och håller för evigt. Det är inte bara effektivt, utan också kostnadseffektivt.

Jag tar personligen psyllium innan och efter FMT behandling.

Här har du mer information om mig.


Hälsofördelar med psylliumfrö eller psyllium. Tarmrening. Fibershakes.

Texten nedanför är tagen från följande informativa artikel om Psylliumfiber:

5 Läkande Egenskaper Med Psylliumfrön

1) HJÄLPER MOT FÖRSTOPPNING

Förstoppning är ett vanligt problem som också kan bidra till en mängd andra besvär så som gaser i magen, svullen mage, magont, ryggont och en rubbad tarmflora. Ett av de vanligaste råden mot förstoppning är att äta en kost rik på fiber.​​​​

Psylliumfröskal består av över 80% fiber, som drar till sig vätska och bildar en gelé vilket mjukar upp tarmens innehåll när man är hård i magen, samt ökar volymen. Det kan underlätta passagen och stimulera tarmrörelserna och på så sätt hjälpa mot förstoppning

2) HJÄLPER MOT DIARRÉ

Att vara lös i magen beror för det mesta på att tarmen jobbar för snabbt. Då hinner den inte suga upp tillräckligt med vätska vilket  gör att avföringen blir för lös. Tack vara psylliumfröskalens förmåga att suga upp och binda vätska i tarmen kan det hjälpa till att göra innehållet fastare.

Samtidigt kan psyllium också slöa ned passagen när det går för snabbt. Det ger tarmen mer tid att suga upp vätska vilket ger en fastare konsistens och minskad diarré.

3) ÖKAR MÄTTNADSKÄNSLA OCH STÖDJER VIKTNEDGÅNG

Fiber likt psylliumfrön, som dra till sig vatten och expanderar kan ge en extra känsla av fullhet i magsäcken och ökad mättnadskänsla, utan att ge extra kalorier. När man snabbare känner sig mätt eller håller sig mätt längre blir det enklare att begränsa energiintaget under dagen, vilket underlättar viktnedgång.

4) FÖRBÄTTRAR KOLESTEROLVÄRDEN

Flera studier har bekräftat hur intag av psylliumfrön kan förbättra kolesterolvärden. En förklaring är att psyllium kan binda sig till fett och gallsyror och ta med dem ut ur kroppen. Levern använder då kolesterol för att tillverka mer gallsyror, vilket förbrukar en del av kolesterolet i blodet.

5) STABILISERAR BLODSOCKRET

Många fibersorter har en GI sänkande effekt, alltså att måltider inte ger en lika snabb ökning av blodsocker och insulinnivåer. Störst effekt har vattenlösliga fibersorter, så som psylliumfrön.

Den GI sänkande effekten hos psylliumfrön verkar bero till stor del på dess förmåga att slöa ned nedbrytningen av mat och bidra till att energin tas upp mer gradvis. Vill man åt den här effekten bör det intas i samband med mat och blandas upp väl med maten.

I en studie på 56 diabetiker minskade blodsockernivån över dagen med 11% och efter lunch med 19% efter 8 veckors intag av 5,1 gram psyllium två gånger om dagen.

Magkliniken – Psylliumfrö
70% Lösliga Fibrer

Såhär stod det om psylliumBättre Hälsa:

Psyllium har använts under lång tid, för att reglera och normalisera tarmfunktionen. Psylliumfrö är små frön som påminner om loppor, därav fröets namn. Psulla betyder dessutom loppa på grekiska.

Psylliumfröets skal (husk) ger gelbildande fibrer i kontakt med vätska. Därför använder man oftast fröskalet istället för det hela fröet. Fibrerna sväller upp i magen och fungerar som bulkmedel vilket har en milt avförande verkan. Psylliumfröskal kan användas vid såväl diarré som vid förstoppning.

Även vid normal tarmreglering så är det bra att använda psylliumfröskal. Då de kan driva ut slem- och slaggämmnen som bildas i tarmen och som lätt kan fastna. Gelén anses också ha en smörjande och skyddande effekt på tarmväggarna. Det ger en ökande mättnadskänsla, sänker GI-värdet i maten och kan påverka kolesterolet. 

Fibrerna i psyllium påminner om de fibrer som finns i havre men fibermängden är långt mycket högre. 100 gram psylliumfröskal ger 70 gram lösliga fibrer medan havre endast har 5 gram lösliga fibrer per 100 gram. Fibrerna bryts inte ner när de passerar tarmen och de avger inget näringsvärde annat än som källa till fibrer.

Bättre Hälsa Psyllium Mjöl
Snygg tjej yoga pose på en brygga vid vattnet.

7 Fördelar

Om du vill ha en engelsk artikel från en bra källa så rekommenderar jag denna: 7 benefits of psyllium (Medical News Today)

Här är deras lista på 7 vetenskapligt bevisade hälsofördelar av psyllium fiber:

 1. Lindrar förstoppning
 2. Det är effektivt mot diarré
 3. Det sänker blodsockernivån
 4. Det kan öka viktminskningen, minska aptiten, och ge en känsla av ”fullhet” mellan måltiderna
 5. Det sänker kolesterolnivåerna
 6. Det är bra för hjärtat
 7. Det har prebiotiska effekter (stärker goda bakterier)

Psylliumfrö fyller magsäcken, aktiverar tarmarna, och skapar volym. Anledningen till att det är bra för ”blodsockernivån” är att det ger ”mättnadskänsla” så att du äter mindre.

Vilket gör att du väger mindre, vilket är ”bra för hjärtat”. Att äta mindre sänker också kolesterolet. Verkningsmekanismen är väldigt enkel och kraftfull.

Även om det kanske låter motstridigt, är psylliumskal bra för både diarré och förstoppning. Det är ett milt laxermedel, vilket är bra för förstoppade människor, och det skapar volym, vilket är bra för personer med diarré.
Youtube Videos

Här är en kort informativ video om fyra olika hälsofördelar av psylliumfrön:


Här är en lite längre, lite ”tråkigare”, och lite mer vetenskaplig video om samma sak:
Bio Cleanse

Detta tarmreningspaket från Bio Cleanse innehåller psyllium:

 1. Toxin Remover (5 fibershakes per dag: psyllium + bentonitlera + ingefära)
 2. Digest Power (15 ekologiska örter som driver på tarmen dygnet runt)
 3. Vegan Probiotic (60 kapslar vegansk probiotika — bygg upp en stark tarmflora när reningen är klar)
 4. På min huvudsida finns video + bilder på Tarmplack (som kan komma ut)
 5. Här har du fullständiga instruktioner på svenska (som jag själv skrivit)
 6. Kontakta mig via Facebook (om du har några frågor)
Email Lista

Animerad bild på bärbar dator som precis fått mail.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.Interna Länkar

Interna länkar.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: