Min Personliga Strategi Kring Naturlig Tandvård

Kvinna med vackert leende och perfekta tänder.

Introduktion

Tänder är ett av många kontroversiella områden. Det pågår ett slags krig mellan skolmedicinen och den alternativa medicinen. Alternativ medicinen går hem hos folket — men skolmedicinen dominerar i maktens korridorer och hos politiker.

I vissa partier begår man politiskt självmord om man stödjer andra behandlingsformer än den skolmedicinen erbjuder. Media spelar en stor roll här, som hänger ut politiker och uppviglar allmänheten på alla möjliga sätt.

För många år sedan, ungefär 15, så snöade jag in på det här med amalgamfyllningar. Jag spenderade en 100-150 timmar på riktig research om det här, och det fascinerade mig att hur mycket forskning och rapporter det än kom ut om dom negativa effekterna av dessa kvicksilver fyllningar, så kunde skolmedicinen inte erkänna att dom hade en negativ effekt på kroppen. Trots det, så SLUTADE MAN MED DOM.

Amalgam är förbjudet att använda i Sverige sedan 2009, men förbudet grundar sig faktiskt inte på att amalgamet ska vara hälsofarligt – det är av miljöskäl som man inte längre får använda behandlingar som innehåller kvicksilver.

Team Hellström – Tandhälsa

Kvicksilver som lyfts ur folks munnar är alldeles för farligt för naturen för att användas! Man kan av någon anledning inte erkänna att dessa fyllningar är skadliga för hälsan. Det går helt enkelt inte.

Effekten av kvicksilver har blivit politisk, eftersom det också finns kvicksilver i vissa vaccin. Men det har långsamt fasats ut, och nu används främst aluminium istället, vilket verkar vara mildare och mindre farligt (men ändå är en giftig tungmetall).

Det grundläggande problemet är att företag betalar för sin egen forskning, och publicerar endast rapporter som gynnar dom. Inte bara det, forskarna vet ofta ”vad dom behöver komma fram till” för att dom ska få pengar framöver.

Det är ett oskrivet kontrakt. En tyst överenskommelse. Det behövs flera oberoende studier från flera olika plaster i världen för att något ska bli trovärdigt. Hela poängen med en korrupt studie är att den ska se oberoende och seriös ut.

Det bör också vara rimligt eller logisk, och inte strida mot sunt förnuft. Det är inte rimligt eller logiskt att kvicksilver skulle vara ofarligt bara för att det sitter i en tand, till exempel. Det blir snarare värre för att exponeringen är dygnet runt resten av livet.

Tobaksindustrin kom under lång tid fram till att rökning var ofarligt. Här är en väldigt bra artikel om det.

The Tobacco Industry: The Pioneer of Fake News (NCBI).


Rotkanal

Detaljerad animerad bild på en rotkanal.

Under några sena nätter för ungefär ett halvår sen låg jag uppe och läste om rotfyllningar. Den heta debatt som skedde kring amalgamfyllningar förut, sker idag om rotfyllningar.

Den man som ”uppfann” rotfyllningar, George E. Meinig, spenderade dom sista året av sitt liv med att få tandvårdsindustrin att sluta med dom. Han skrev till och med en hel bok om hur farliga dom var. Den hade det passande namnet av: Root Canal Cover Up (Amazon).

Root Canal Cover-Up

Bild på boken Root Canal Cover-Up. En bok om faran med rotkanaler.

Bokens beskrivning:

Bacteria trapped inside the structure of teeth migrate throughout the body. They may infect any organ, gland, or tissue and can damage the heart, kidneys, joints, eyes, brain, and endanger pregnant women.

Learn how these infections were discovered by Weston A. Price, DDS in a 25 year Root Canal Research Program which was carried out under the auspices of the American Dental Association, and were subsequently covered-up.

Amazon – Root Canal Cover Up

Den har 4.6 genomsnitt på 136 recensioner. Ungefär 1 person på 1000 lämnar en recension. Så då har vi 136 000 läsare bara på Amazon med denna opålitliga mattematik. 81% av läsare ger 5/5 stjärnor.

Finurlig tjej som ser glad ut med långt mörkt hår.

Recension 1

Detta är den högst rankade 5 stjärniga recensionen enligt Amazon:

If you have been told you need a root canal (and eventually you will), you have had a root canal (even if it isn’t bothering you YET) or someone you know is ill and has had one… this book is a MUST READ!!!!!

Drs. George Meinig and Weston Price, both highly credentialed in the field of dentistry, did extensive research on this subject and this book explains in great detail why it is impossible to fully sterilize a tooth (see picture).

These bacteria will remain in your teeth and migrate throughout your bloodstream and body and wreak havoc on your greatest asset – your health. How do I know… because it has happened to me!

After suffering years of chronic health problems that no doctor could figure out – muscle and body aches like the flu 24/7/365, severe sinus infections every 3-4 months for over a decade, crippling joint pain, heart palpitations, anxiety attacks to name a few – I have finally found the culprit sabotaging my health. Bottom line, this dental procedure affects your overall health over time. It’s not worth getting a temporary solution that will compromise your health.

Think about it… if another part of your body dies (i.e Gangrene: tissue death caused by a lack of blood supply) it is removed. Why then do these so called professionals talk us into keeping a dead tooth?

I highly recommend everyone read this book but definitely those who have had or need a root canal. The information contained in this book is a game changer. I could go on and on but I don’t need to… READ THIS BOOK!!! It’s the best $20 bucks you will ever spend.


Snygg glad tjej med brunt hår som ler.

Recension 2

Detta är nummer två med mer praktiska råd:

Very good book. Main take away: Don’t EVER let a dentist do a root canal on you or someone you care about. Extract the tooth instead. The book puts this whole topic and conclusion on a firm scientific basis.

Yet for financial reasons, this information has been systematically suppressed and ignored by the official dental world. See also the 2018 Netflix documentary “Root Cause.” It has information similar to that in the book, but is presented more as antidotal evidence as opposed to the book’s scientific approach. Same conclusion.

The video is of course more recent than the book and has some information in it that was not known when the book was written. The video has more “what to do about it” than the book, but the book has more details, and includes some very relative information not present in the video.

If you have heavy-duty unexplained medical problems, this book may explain why. PS: It looks like (as of 2 days ago?) under pressure from the ADA, AAE, and AADR, the video may no longer be available? Better buy the book, before they ban it too!Root Cause

Här är en IMBD länk Netflix filmen Root Cause som omnämns i recensionen. Tandvårdsindustrin lyckades däremot får bort filmen från Netflix för ”missledande” information (alltså inte ”felaktig”). Om dom säger ”felaktig” kan dom bli stämda så därför använder dom en vagare term.

Här är en podcast på Youtube med en tandläkare (”Biological Dentist”) som hittat andra sätt att tackla dom problematiska rotfyllningarna. Här kan du läsa om Biological Dentists.Medelålders kvinna visar bild på vita tänder.

Holistisk Tandvård

Det finns även en svensk motsvarighet som kallas ”Holistisk Tandvård”. Eller ”Biologisk Tandvård”. Här är den högst rankade artikeln på ämnet: En holistisk syn på tandvården (Tandhälsoförbundet).

Tandläkare Weston A Price opererade redan på 1940-talet in rotfyllda tänder under huden på kaniner. Till hans förvåning fick 80-100 procent av kaninerna samma sjukdomar människan som tidigare burit tanden hade haft. DNA-sekvensering av bakterier i rotfyllningar visar mängder av kraftigt sjukdomsframkallande bakterier.

– Jag slutade omedelbart att rotfylla tänder när jag förstod vidden av Price forskning, säger tandläkare Marcel Wainwright. Vid extrahering av sådana tänder är han mycket noga med att göra rent i käkbenet där tanden suttit – inga bakterier eller bakteriegifter får finnas kvar. För detta används bland annat ozongas.

Det förvånar mig att dom här tandläkarna får existera för Tandvårdsförbundet. Det skulle vara som att Läkarförbundet tillät Naturopater, vilket dom aldrig skulle göra.I tandläkarstolen.

Biologisk Tandläkare

Som nummer två har vi en intressant artikel på Kurera: Det gör en biologisk tandläkare.

– Vi vill i alla lägen arbeta utan metaller och annat som kan skada munnen. Vi utför implantat och kronor i zirkonia, vilket är ett metallfritt material. Det här materialet är dock svårare att jobba med och kräver försiktighet. Vi har ersatt den traditionella metoden att göra tandavtryck med en 3D-scanner. Vi har även helkeramiska monomerfria fyllningsmaterial.

Och sen detta:

– Om en patient behöver rotfylla en tand rekommenderar vi att man söker efter information för att fatta ett informerat beslut.

En död tand har inget system för att ta hand om bakterier eller andra mikroorganismer, därför är det väldigt många rotfyllningar som har inflammationer kvar. Just nu pågår mycket forskning om låggradig inflammation och dess hälsopåverkan.

Just dessa typer av inflammation kan finnas symptomfritt kring en rotfylld tand, därför skulle jag själv inte vilja ha rotfyllningar.

Det är egentligen bara inom tandvården som vi tillåter att död vävnad ska sitta kvar i kroppen.

Forskning har bekräftat att tandhälsa har en extremt stor inverkan på förväntad livslängd. Alltså orimligt stor. Men inte så orimlig ändå, när man läser detta, eller hur?Mysigt skimrande hjärta.

Tand & Hjärta

Man har även hittat väldigt kraftiga samband mellan dålig tandhälsa och hjärt & kärlsjukdom. Rubrik: Samband visat mellan dålig tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom (Tandläkartidningen).

Den hittills största studien av tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom visar ett tydligt samband mellan de båda åkommorna.

De självrapporterade uppgifterna om tandstatus kunde visa att hela gruppen hade stora problem med tandlossning. Var sjätte hjärtpatient saknade helt tänder och två av fem hade färre än hälften av sina riktiga tänder kvar. 

TandläkartidningenExpressen

Expressen logo.

Bakterier och inflammation förkortar livet (Expressen).

Dåliga tänder kan bli din död. Tandlossning och beläggningar kan förkorta livet med upp till 30 år, visar ny svensk forskning.
–Vi är chockade. Det här är mycket allvarligt, säger tandprofessor Per-Östen Söder.

Längre ner står såhär:

Resultaten är unika och skrämmande: Risken att drabbas av en hjärtinfarkt är mer än femdubblad för den som har tappat en eller flera molarer, tuggtänder, jämfört med den som har alla tänder kvar.

Den som tappat någon eller några tuggtänder har nästan tre gånger så stor risk att dö i förtid i hjärtinfarkt, cancer eller njursjukdom, jämfört med personer som har alla tänder kvar.

Bakteriebeläggningar på tänderna, plack, ökar risken att dö i förtid med 50 procent. Män med tandlossning levde i genomsnitt tills de blev 50 år. Kvinnor med samma sjukdom levde tills de blev 47 år.

Då den genomsnittliga livslängden är 79 respektive 83 år förkortades deras liv med 29 respektive 33 år. Per-Östen Söder poängterar att var femte svensk är drabbad av tandlossning.Rotkanaler & Cancer

Jag tänkte även ta upp en mer kontroversiell aspekt av rotkanaler: deras koppling till cancer. Såg du trailern där uppe? Där säger en kvinnlig läkare att 97% av hennes kvinnliga patienter har en rotkanal på samma sida av kroppen som hennes sjuka bröst.

Jag läste att 97% av alla människor diagnosticerade med cancer har minst en rotkanal. Detta har enligt högt rankade sidor på Google blivit ”debunked”. Men kollar man på dessa sidor, som Snopes, så erkänner dom att siffran antagligen stämmer.

The “97 percent” figure commonly cited in the root canal cancer link claim is typically attributed to Dr. Josef Issels, a German physician who allegedly reported that “in his 40 years of treating ‘terminal’ cancer patients, 97 percent of his cancer patients had root canals.”

Of course, it’s quite likely that 97 percent of Dr. Issels’ cancer patients had also consumed marshmallows at some point, but in the absence of any documented causative factor, that statement demonstrates nothing more than a spurious correlation.

Snopes – Root Canals & Cancer

Sanningen är att denna siffra på 97% skulle vara irrelevant om 97% av befolkningen har rotkanaler. Men det är LÅNGT ifrån 97% som har det. I stort sett inga barn har rotkanaler. Detta skulle kunna vara förklaringen till att barn nästan aldrig får cancer.

Du måste också förstå, att keyboard warriorn som satt uppe med sina gula dorito fingrar och skrev denna text, har absolut ingen aning om rotkalaner orsakar cancer eller inte.

Den generella trenden av den vetenskapliga debatten går mot rotkanalens nackdel. Desto fler rotkanaler du har, desto tidigare dör du.

Det behöver inte vara ett orsakssamband, men det finns i alla fall ett samband. Det säkraste och billigaste alternativet är att bara dra ut tanden. Det var alltid det man gjorde innan modern tandvård fanns.

Modern tandvård har två lik i garderoben — amalgamfyllningar och rotkanaler.Stockholmssyndrom

Stockholms syndrom.

Det är viktigt att förstå att läkare och tandläkare MÅSTE skydda organisationen som ger dom deras licens & jobb. Man biter inte handen som föder en. Det blir ett slags Stockholms syndrom som är väldigt dåligt förstådd.

Vacker asiatisk tjej bunden med rep. Stockholms syndrom.

Alla personer, organisationer, och idéstrukturer kommer med sin egna överledvnadsinstinkt. Dom försöker alltid bevara sig själva i sin nuvarande form.

Stora organisationer stöter ALLTID bort oliktänkade som stör status quo. Det tog 350 år för den katolska kyrkan att be om ursäkt till Galileo.

Galileo.

Min Strategi

Så hur gör då jag? Skulle en tand kollapsa så att jag behöver göra en rotfyllning — så skulle jag bara dra ut den. Under lång tid hade jag lite pengar och gick därför inte till tandläkaren. Jag gick två gånger på 10 år.

Den sista gången var det 3-4 förstadier till hål, 2 hål, ordentliga tanborstskador på emalj & tandkött (jag borstar för hårt), samt 1 tand som nästan kollapsat. Gången innan det hade jag inget alls. Nu när jag har pengar går jag både till tandläkare och tandhygienist.

Jag går plus bara av mitt jobb, sen säljer jag tarmreningspaket, och håller tarmreningsläger 1-2 gånger per år.

Jag har den senaste tiden varit väldigt aktiv med min blogg.

Bild på massa olika frukter.

Jag äter för mycket frukt vilket är dåligt för tänderna. Jag dricker också lite för mycket fruktjuice. Sur frukt som tar många tuggor att äta upp (äpple + apelsin + ananas) är en katastrof för tänderna.

När jag levde på ”raw food” i Kanada eller råkostföda som det kanske heter på svenska — så var det allmänt känt att kroppen mådde bra på den födan men tänderna mådde dåligt.

För man går och småäter hela tiden, eftersom varje enskild sak man äter inte innehåller särskilt mycket energi. Jämför det med stek + potatis! Varken surt eller tufft för tänderna och massa energi. Bra för käkmusklerna också då köttet är segt.

Moderna ansikten är sjukligt smala därför att allt vi äter saknar tuggmotstånd. Jag har dragit ut 8 (!) tänder.

Jag skaffade ”extra mjuka” tandborstar som man måste köpa på apoteket, inte mataffären. Jag borstar 2-3 gånger om dagen med naturlig fluorfri tandkräm (som man köper på hälsokosaffären). Jag flossar 2-3 gånger i veckan, och sköljer munnen med tea tree oil noga efter.

Läs gärna: 14 Everyday Uses for Tea Tree Oil (Healthline). Det slår ut infektioner i tandköttet väldigt effektivt. Ibland borstar jag också med några droppar tea tree oil på tandborsten.

Jag brukar göra denna rutin på kvällen efter jag ätit midddag (och inte ska äta något mer som kan fastna i tänderna).

Tea tree olja. Gröna blad.

Ungefär 1 gång i veckan efter att jag borstar & flossat tänderna, sköljer jag med en fluorskölj (Dentan MINT 0,2%) med mintsmak.

Denna innehåller pepparmyntaolja. Men jag köpte in pepparmyntaolja separat och har i 4-5 droppar i bägaren som jag sköljer munnen med. Det blir starkt och gött!För och nackdelar med fluor. Lista. På engelska.

Fluor

Det råder ett ”krig” om syntetiskt fluor i skolmedicinen mot alternativmedicinen. Skolmedicinen menar att fluor är ”ofarligt” och effektivt för tänder.

Alternativa rörelsen menar att, ja, syntetiskt fluor är bra för tänder, men det är bara USA och till en mycket liten del England (runt 10% av befolkningen) som tillsätter syntetiskt fluor i dricksvattnet.

Och nu har till och med USA sänkt nivåerna av fluor till 0,7 ppm från 1,4 ppm. Det har aldrig framkommit en vetenskapligt baserad anledning till varför nivån ska vara just 0,7 ppm. Oppositionen mot fluor i befolkningen har alltid varit stark.

Även Sverige gjorde ett seriöst försök att introducera fluor i dricksvattnet men det gav bakslag. Bland annat för att det var ”tvångsmedicinering” av hela befolkningen eftersom alla måste dricka vatten.

Endemic Fluorosis. Kina. Skeletal Fluorosis.
Endemic Fluorosis. Kina. Skeletal Fluorosis.

Kina gjorde ett stort experiment där dom fluoriderade vattnet i en hel stad och effekterna på befolkningens hälsa var katastrofala.

Ironiskt nog fick dom sämre tänder eftersom syntetiskt fluor är mycket surt och demineraliserar skelettet. Kroppen får ”panik” och lyfter basiska mineraler som calcium och kalk ur skelettet för att neutralisera fluoret.Harvard School of Public Health. Harvards universitet.

27 Studier

Detta kom dom fram till här Harvard och ett framståede Universitet i Kina gick igenom 27 (!) olika studier:

In a meta-analysis, researchers from Harvard School of Public Health (HSPH) and China Medical University in Shenyang for the first time combined 27 studies and found strong indications that fluoride may adversely affect cognitive development in children. 

Harvard – Fluoride

Fluor är ett milt gift som i små mänger är väl tolererat av människan, det finns inga fall av ”fluor allergi” som jag hört talas om i alla fall. Men det är, precis som klor, fortfarande ett gift som belastar kroppen på sitt sätt.

Här är en väldigt lång men välskriven artikel om fluor och vatten: Is There Still a Good Case for Water Fluoridation? (The Atlantic).PEMF

En person ligger på en PEMF matta.

Jag använder även PEMF. Jag har en Magnetic Pulser MP5 som jag lägger utanpå kinden mot tänderna. Jag läste att den ”stabiliserar” fyllningarna så att dom läcker mindre, men det finns inga studier på det — så ingen vet om det stämmer.

PEMF omni matta från Oxford Medical Instruments.

Jag ligger även på en Omni Full Body Mat från företaget Oxford Medical Instruments sedan 2 år och 1 månad tillbaka. Den påverkar hela kroppen, sänker blodtrycket, och får en tappa tidsuppfattningen under själva behandlingen (jag vet att det låter konstigt).

Man vet helt säkert att PEMF snabbar på läkningen av skadat skelett, men jag tror aldrig man studerat dess effekt specifikt för tänderna.PEMF stärker skelettet

FDA har godkänt PEMF för läkning av benbrott.

Det finns mycket spännande forskning på det här med magnetism. TMS är väldigt bra mot depression, till exempel.

Det är godkänt att använda PEMF mot läkande benbrott enligt FDA i USA. Just för att evidensen är så stark.

Den andra är däremot skriven av en kille som säljer PEMF maskiner. Den första är mer objektiv.Youtube Videos

En intervju med en ”Holistic Dentist”:Här är en lite längre föreläsning om ”Holistic Dentistry” eller ”Biologisk Tandvård”:
7 Dagar Tarmrening

Bio Cleanse Tarmrening med Theo Gerken och Sandra Wigren.

Driv ut mat som fastnat i dina tarmfickor med detta tarmreningspaket:

  1. Toxin Remover (5 fibershakes per dag: psyllium + bentonitlera + ingefära)
  2. Digest Power (15 ekologiska örter som driver på tarmen dygnet runt)
  3. Vegan Probiotic (60 kapslar vegansk probiotika — bygg upp en stark tarmflora när reningen är klar)
  4. Scrolla ner på min huvudsida för video + bilder på Tarmplack (som kan komma ut)
  5. Här har du fullständiga instruktioner på svenska (som jag själv skrivit)
  6. Kontakta mig via Facebook (om du har några frågor)
Email Lista

Email lista via mailchimp.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Här är mina 10 mest lästa inlägg.Interna Länkar

Interna länkar.

%d bloggare gillar detta: