Hälsofördelar med Pektin

Röda äpplen. Äppelpektin pulver.

Vad har äpplen, päron, plommon, körsbär, bananer och citroner gemensamt? De är alla frukter som är rika på pektin.

Studier har funnit att pektin stabiliserar blodsockret, minskar blodfetter, stärker hjärtat, och motverkar problem såsom förstoppning och diarré.

Pektin är vattenlösligt, och används för att göra sylt och marmelad. Men det pektin som finns i tillskott är av mycket högre kvalitet.

Jag har personligen använt pektin som tillskott för min IBS i snart 15 år.

Min ärliga åsikt är att pektinpulver är lite utav det bortglömda tillskottet!

För det:

  • Är väldigt lätt för kroppen att hantera
  • Bulkar upp och skapar volym
  • Absorberar slaggprodukter så tarmen kan föra ut det
  • Det verkar sakna bieffekterHealthline Artikel

Jag tänkte använda mig av en väldigt bra artikel jag hittade på Healthline: 10 Promising Benefits and Uses of Apple Pectin (Healthline)

1) BRA FÖR TAMRFLORAN

Eftersom det stimulerar tillväxten och aktiviteten hos hjälpsamma bakterier, anses äppelpektin vara prebiotiskt. Dessutom kan det hjälpa till att hämma tillväxten av skadliga bakterier i mag-tarmkanalen, såsom Clostridium och Bacteroides. Äppelpektin anses vara ett potent prebiotiskt medel.

2) HJÄLPER VIKTNEDGÅNG

Äppelpektin kan hjälpa till med viktminskning genom att fördröja magtömningen. Långsam matsmältning kan hjälpa dig att känna dig mätt längre. I sin tur kan detta minska ditt matintag och leda till viktminskning.

I en 2-dagarsstudie tog 74 vuxna 5–20 gram pektin med apelsinjuice efter att ha fastat över natten. Även de som tog den minsta dosen upplevde mer fyllighet och minskat matintag.

3) STABILISERAR BLODSOCKRET

Lösliga fibrer som pektin antas sänka blodsockernivån, vilket kan underlätta tillstånd som typ 2-diabetes. I en liten 4-veckorsstudie tog 12 personer med typ 2-diabetes 20 gram äppelpektin dagligen och upplevde förbättrade blodsockersvar.

4) STÄRKER HJÄRTAT

Äppelpektin kan öka hjärthälsan genom att sänka kolesterol- och blodtrycksnivåerna. Detta ämne binder till gallsyror i tunntarmen, vilket kan hjälpa till att förbättra kolesterolnivåerna.

En analys av 67 studier på 2990 vuxna fastställde att pektin reducerade LDL (dåligt) kolesterol utan att påverka HDL (bra) kolesterol. Sammantaget tenderade pektin att sänka totalt kolesterol med 5–16%.

5) KAN HJÄLPA MOT DIARRÉ OCH FÖRSTOPPNING

Förstoppning och diarré är vanliga klagomål. Faktum är att ungefär 14% av människor världen över hanterar kronisk förstoppning. Äppelpektin kan lindra både diarré och förstoppning.

Som en gelbildande fiber absorberar pektin lätt vatten och har visat sig normalisera avföring. I två studier upplevde personer som tog 24 gram pektin dagligen färre symtom på diarré och förstoppning.

6) ÖKAR UPPTAG AV JÄRN

Det finns viss forskning som visar att äppelpektin kan förbättra järnupptagningen. Järn är ett viktigt mineral som transporterar syre genom kroppen och bildar röda blodkroppar.

Detta kan vara särskilt viktigt för personer med anemi, ett tillstånd kopplat till svaghet och trötthet som ofta orsakas av järnbrist. Världshälsoorganisationen (WHO) hävdar särskilt att över 30% av den globala befolkningen är anemisk.

7) MINSKAR SURA UPPSTÖTNINGAR

Pektin kan förbättra sura uppstötningssymptom. Cirka 14–20% av vuxna i USA har surt återflöde, ett tillstånd där magsyra stiger upp i matstrupen. Det kan leda till halsbränna eller gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) när det förekommer för ofta.

8) STÄRKER HÅR OCH HUD

Håravfall drabbar miljontals människor och anses vara svårt att behandla. Anekdotiska bevis associerar äppelpektin med starkare hår och hud. Det har till och med lagts till kosmetiska produkter, såsom schampon, med löftet om fylligare hår.

9) KAN MOTVERKA CANCER

Diet spelar en roll i cancerutveckling och progression, med ökat intag av frukt och grönsaker som potentiellt minskar din risk. Provrörsstudier tyder på att pektin kan bekämpa prostatacancerceller.

10) LÄTT ATT INKLUDERA I KOSTEN

Pektin är en vanlig ingrediens i sylt och pajfyllningar, eftersom det hjälper till att tjockna och stabilisera livsmedel. Äppelpektin finns också som tillägg.

Dessutom ger hela äpplen pektin, med Granny Smith-sorten som erbjuder de högsta mängderna. Det är lätt att äta äppelskivor råa, baka dem med kanel eller lägga dem till smoothies. Du kan också blanda dem i ditt havregryn.

Healthline – Apple Pectin

Här är det enda resultatet som rankar ovanför den citerade texten ovanför.

Pektin påminner om Psyllium och Bentonitlera eftersom det funkar mot det mesta, för dom flesta. Det är både billigt och pålitligt.
Youtube Videos

Här är en fin liten video om pektin som tillskott.Den här är uppläst av en sexig datorröst:
7 Dagar Tarmrening

Bio Cleanse Tarmrening med Theo Gerken och Sandra Wigren.

Driv ut mat som fastnat i dina tarmfickor med detta tarmreningspaket:

  1. Toxin Remover (5 fibershakes per dag: psyllium + bentonitlera + ingefära)
  2. Digest Power (15 ekologiska örter som driver på tarmen dygnet runt)
  3. Vegan Probiotic (60 kapslar vegansk probiotika — bygg upp en stark tarmflora när reningen är klar)
  4. Scrolla ner på min huvudsida för video + bilder på Tarmplack (som kan komma ut)
  5. Här har du fullständiga instruktioner på svenska (som jag själv skrivit)
  6. Kontakta mig via Facebook (om du har några frågor)
Email Lista

Email lista via mailchimp.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.


Interna Länkar

%d bloggare gillar detta: