Aloe Vera för Idrott & Träning? Yes! 6 Fördelar

snygg tjej tränar på gym i grå bh

Grymt snygg tjej i gym med svarta tajta kläder.


Introduktion


Aloe vera är en växt som har använts i tusentals år för sina helande och näringsrika egenskaper.

När vi tänker på träning och sport är aloe vera kanske inte det första som kommer på tanke!

Men denna mångsidiga växt har en rad fördelar som gör den till en utmärkt allierad inom idrott och träning.


Atletisk tjej står på händerna i ett gym.


1) Förbättrar Hydrering


Aloe vera är en utmärkt växt för att stödja hydrering, vilket är särskilt viktigt för dem som är aktiva och tränar regelbundet.

Dess geléliknande inre vävnad har en hög vattenhalt (omkring 99%) och den kan lagra stor mängd vatten. Detta bidrar till aloe veras förmåga att återfukta kroppen när den konsumeras.


Men det är inte bara vattenhalten i aloe vera som gynnar hydrering. Aloe vera innehåller även elektrolyter, inklusive natrium, kalium, kalcium och magnesium.

Dessa mineraler är avgörande för att reglera kroppens vätskebalans. De hjälper till att transportera vatten till cellerna, reglera pH-balansen i kroppen och stödja muskel- och nervfunktioner.


När du svettas förlorar du inte bara vatten, utan också dessa viktiga elektrolyter, och det är därför aloe vera kan vara så effektiv för återhydrering.

Förutom det, bidrar aloe vera med polysackarider som kan förbättra tarmens förmåga att absorbera näringsämnen, inklusive vatten, vilket kan öka övergripande hydrering.


Stark kvinna lyfter vikter på ett gym. Svarta kläder.


2) Stödjer Muskeltillväxt


Aloe vera kan stödja muskeltillväxt genom dess:

 • Aminosyror
 • Vitaminer
 • Mineraler

Aminosyror

Aminosyror är grundläggande byggstenar i protein och därmed också av musklerna.

Aloe vera innehåller 20 av de 22 nödvändiga aminosyrorna kroppen behöver, och 7 av 8 essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera själv.

Dessa aminosyror bidrar till att bygga upp och reparera muskelvävnad, vilket är avgörande för muskeltillväxt och återhämtning efter träning.


Vitaminer & Mineraler

Aloe vera är också rik på en mängd vitaminer och mineraler som spelar viktiga roller i muskelutveckling och funktion:

 1. Vitamin C: Vitamin C är en kraftfull antioxidant som hjälper till att skydda muskelceller från skadlig oxidativ stress. Dessutom är det nödvändigt för kollagenproduktion, ett protein som hjälper till att bygga upp musklerna och stödja leder och ligament.
 2. Vitamin B12: Detta vitamin är avgörande för proteinmetabolism och energiproduktion, två viktiga processer för muskeltillväxt och prestanda.
 3. Kalium: Kalium är viktigt för muskelfunktion. Det reglerar muskelkontraktioner och nervsignalering, och en brist kan leda till muskelsvaghet.
 4. Kalcium: Kalcium spelar också en viktig roll i muskelkontraktion och är nödvändigt för starka ben, vilket stödjer hela muskelsystemet.

Kom Ihåg

Genom att tillföra dessa nödvändiga näringsämnen kan aloe vera bidra till att stödja en hälsosam muskeltillväxt — och funktion.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en balanserad kost och regelbunden motion är lika avgörande för muskelutveckling.


Smal tjej tränar hemma på en yogamatta.


3) Främjar Snabb Återhämtning


Aloe vera bidrar till en snabb återhämtning vid idrott och träning.

Här har du en lista:

 1. Antiinflammatoriska egenskaper: Aloe vera innehåller flera föreningar som har antiinflammatoriska egenskaper, inklusive salicylsyra och plantesteroler. Dessa kan bidra till att minska inflammation som ofta uppstår efter intensiv fysisk aktivitet, vilket kan leda till snabbare återhämtning.
 2. Stödjer muskelhälsa: Aloe vera är rik på proteiner och aminosyror, vilka är grundläggande byggstenar för musklerna. När du tränar, bryts muskelfibrerna ner, och aminosyrorna i aloe vera kan hjälpa till att reparera och återuppbygga dessa fibrer, vilket främjar muskeltillväxt och återhämtning.
 3. Hydrering: Som vi redan har nämnt, är aloe vera bra för hydrering, vilket är avgörande för återhämtning. En väl hydrerad kropp återhämtar sig snabbare eftersom vätska hjälper till att transportera näringsämnen till musklerna och att eliminera avfallsprodukter.
 4. Näringsrikt: Aloe vera är rik på vitaminer och mineraler som kroppen behöver för återhämtning, inklusive vitamin C, E och B-vitaminer, samt mineraler som kalcium, magnesium och zink. Dessa näringsämnen stödjer en rad kroppsfunktioner, inklusive immunfunktion, energiproduktion och cellreparation, vilka alla är viktiga för återhämtning.
 5. Antioxidanter: Aloe vera innehåller kraftfulla antioxidanter, inklusive vitamin C och E, samt polyfenoler. Dessa hjälper till att neutralisera fria radikaler som kan orsaka oxidativ stress och inflammation i kroppen, vilket kan fördröja återhämtningen.

Konsumption

För att dra nytta av dessa fördelar, kan aloe vera konsumeras både inre och utvärtes.

Man kan dricka aloe vera juice eller lägga till aloe vera gel i smoothies, medan aloe vera gel kan appliceras direkt på ömma muskler — för att lindra inflammation och smärta.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alltid välja produkter som är rena och fria från tillsatser — och konserveringsmedel.


Vältränad kurvig kvinna tränar med ett band på gräset.


4) Naturlig Energiboost


Aloe vera kan ge en naturlig energiboost under intensiv träning på flera sätt:

 1. Näringsrik: Aloe vera är fylld med vitaminer och mineraler som bidrar till energiproduktionen. B-vitaminer, särskilt B1, B2, B3 och B6, är nyckelkomponenter i metabolismen som hjälper till att omvandla näringsämnen från vår mat till användbar energi.
 2. Aminosyror: Aloe vera innehåller 20 av de 22 nödvändiga mänskliga aminosyrorna och sju av de åtta essentiella, vilka kroppen inte kan producera själv. Dessa aminosyror är nödvändiga för proteinsyntes, vilket stödjer energiproduktion och muskelfunktion.
 3. Hydrering: Hydrering är avgörande för energi och prestanda. Aloe vera gel består av 99% vatten, vilket hjälper till att förhindra dehydrering, en vanlig orsak till trötthet under träning.
 4. Förbättrar syretransport: Aloe vera förbättrar cirkulationen och därmed syretransporten till musklerna. Denna förbättrade syretransport leder till bättre uthållighet och prestanda, samt snabbare återhämtning.
 5. Stabiliserar blodsockret: Aloe vera har visat sig stabilisera blodsockret, vilket kan bidra till en jämn energiförsörjning under träning.

Kom Ihåg

Kom ihåg att alltid välja högkvalitativa, rena aloe vera produkter och att konsumera dem på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller näringsfysiolog för att säkerställa att aloe vera passar din specifika kost och träningsregim.


Vacker kurvig tjej gör yoga.


5) Stöttar Hälsosam Matsmältning


Hård träning kräver en välfungerande matsmältning.

Aloe vera hjälper till med detta på flera sätt!

Här är några exempel:

 1. Förbättrar matsmältningsfunktionen: Aloe vera är känd för att lugna och lugna matsmältningssystemet. Dess naturliga fördelar kan bidra till att balansera magsyror och främja regelbundna, hälsosamma tarmrörelser.
 2. Hydrering: Genom att hjälpa till att hydrera kroppen kan aloe vera lindra förstoppning. Hydrering är viktig för att upprätthålla regelbundna tarmrörelser och därmed stödja matsmältningssystemets funktion.
 3. Detoxifiering: Aloe vera har också visat sig ha naturliga detoxifieringsegenskaper. Genom att hjälpa till att rensa kroppen från toxiner kan aloe vera stödja matsmältningssystemets hälsa och funktion.
 4. Förbättrar näringsupptaget: Det finns forskning som tyder på att aloe vera kan förbättra upptaget av näringsämnen i kroppen. Genom att förbättra absorptionen av essentiella vitaminer och mineraler bidrar aloe vera till att kroppen får ut det mesta av maten vi äter.
 5. Stödjer tarmfloran: Aloe vera är rik på prebiotika, vilka är fördelaktiga för tarmbakterierna. Detta kan bidra till att upprätthålla en hälsosam tarmflora, vilket är avgörande för övergripande matsmältning och hälsa.

Kom Ihåg

Som alltid, det är bäst att rådfråga en läkare eller dietist innan du inkluderar aloe vera i din kost, särskilt om du har befintliga hälsotillstånd eller tar mediciner.

Använd aloe vera på ett säkert och ansvarsfullt sätt.


Mycket vacker ung tjej tränar med hantlar.


6) Hudvård efter Träning


Aloe vera är ett naturligt val för att hantera irriterad hud och sår efter hårda träningspass. Den har flera egenskaper som hjälper till att reparera och lindra huden.

Här är några exempel:

 1. Antiinflammatoriska egenskaper: Aloe vera innehåller flera antiinflammatoriska föreningar som salicylsyra, vilket kan hjälpa till att lindra hudirritation och inflammation efter intensiv fysisk aktivitet.
 2. Läker sår: Aloe vera har visat sig främja sårläkning. Dess sår-läkande egenskaper är särskilt effektiva för mindre skärsår, skrubbsår eller brännskador som kan uppkomma under intensiva träningspass.
 3. Fuktgivande: Aloe vera gel har en hög vattenhalt, vilket ger det utmärkta fuktgivande egenskaper. Detta kan bidra till att lindra torr och sprucken hud som kan förekomma efter att ha tränat i extremt kalla eller varma klimat.
 4. Smärtlindring: Aloe vera kan erbjuda naturlig smärtlindring för mindre skärsår, skrubbsår eller brännskador. Detta kan vara särskilt användbart efter intensiva träningspass där huden kan bli skadad.

Användning

Gör såhär:

 • Tvätta området med mild tvål och vatten, applicera sedan ett tunt lager av aloe vera gel — och låt det torka.
 • Upprepa processen flera gånger om dagen tills huden har återhämtat sig.

Tea tree oil

Tea tree oil är väldigt bra mot infektioner, jag har personligen använt det många gångar.

Mot röda & infekterade sår — samt infektioner i tandsköttet.

Man kan borsta tänderna med 3-5 droppar, eller skölja munnen med några droppar i varmt vatten.

Du kan också lägga 3-5 droppar direkt på såret. Huden blir dock väldigt torr om man upprepar detta flera gånger per dygn.


Allergi

Det är viktigt att notera att vissa människor kan vara allergiska mot aloe vera.

Så det är alltid bäst att prova en liten mängd på ett mindre område av huden först — för att se om någon reaktion uppstår.

Det är alltid bäst att rådfråga en hälso- och sjukvårdspersonal innan du börjar med en ny behandling, särskilt om du har befintliga hälsotillstånd eller tar mediciner.


Vacker medelålders kvinna gör yoga ute i en park. Har gråa kläder på sig.


Recept


Här är fyra enkla recept som du kan göra själv!


Aloe Vera Smoothie

 • 1 kopp färskpressad apelsinjuice
 • 1/2 kopp hackad aloe vera-gel (skalad och rensad från bladet)
 • 1 banan
 • 1 kopp frysta bär (exempelvis blåbär eller hallon)
 • 1 matsked honung (valfritt, för sötma)
 • Isbitar (valfritt, för kyla)

Blanda alla ingredienser i en blender tills smoothien är slät och krämig. Servera omedelbart.


Aloe Vera Sallad

 • 2 koppad färsk spenat
 • 1/2 kopp tärnad gurka
 • 1/2 kopp körsbärstomater (halverade)
 • 1/4 kopp tärnad avokado
 • 2 matskedar aloe vera-gel (skalad och rensad från bladet)
 • Dressing: 1 matsked olivolja, saften av 1/2 citron, salt och peppar efter smak

Blanda alla ingredienser för salladen i en skål. I en separat skål, blanda ingredienserna för dressingen.

Häll dressingen över salladen och blanda väl. Servera direkt.


Aloe Vera Dryck

 • 1 kopp aloe vera-juice
 • 1/2 kopp färskpressad citronjuice
 • 2 matskedar agavesirap eller honung (för sötma)
 • Färsk mynta eller limekilar (för dekoration)

Blanda aloe vera-juice, citronjuice och agavesirap/honung i en kanna eller glasburk. Rör om tills allt är väl blandat.

Tillsätt isbitar och dekorera med färsk mynta eller limekilar. Servera kyld.


Aloe Vera Glass

 • 2 koppar frysta bananskivor
 • 1/2 kopp aloe vera-gel (skalad och rensad från bladet)
 • 1/4 kopp kokosmjölk
 • 1 matsked honung eller agavesirap (för sötma)

Lägg de frysta bananskivorna, aloe vera-gel, kokosmjölk och honung/agavesirap i en blender.

Blanda tills det blir en slät och krämig konsistens. Häll glassblandningen i en behållare och frys i ca 2-3 timmar eller tills glassen är fast. Servera som en hälsosam och uppfriskande glass.


Kom ihåg att rådfråga din läkare eller en expert om eventuella allergier, interaktioner eller andra hälsorelaterade frågor innan du lägger till aloe vera i din kost.


Aloe Vera för håret! Hårtvätt med aloe vera. Snygg tjej med långt svart hår.


Fler Inlägg


Här är några fler inlägg om Aloe Vera:

 1. Den Viktigaste (!) Aloe Vera Studien I HELA VÄRLDEN
 2. 13 (!) HÖGINTRESSANTA Fakta om Aloe Vera
 3. ChatGPT: Detta är Dom 5 Viktigaste Aloe Vera Studierna!
 4. 10 GALNA (!) Fakta om Historien Bakom Aloe Vera
 5. Aloe Vera för Ayurvedisk Medicin??? 11 Fördelar
 6. GUIDE: Såhär Löser Du Dina Hudbesvär med Aloe Vera
 7. STOR GUIDE: Aloe Verans Roll Inom Alternativ Medicin
 8. Aloe Vera för Husdjur? (Fördelar + Tips + Recept)
 9. STOR GUIDE: Funkar Aloe Vera för Depression?
 10. GUIDE: Såhär Reglerar du Blodsockret med Aloe Vera

Intressanta länkar online. Dator.


Intressanta Länkar


Här är några länkar som kan vara intressanta!

 1. Här har du ALLA mina publicerade inlägg.
 2. Här är mina POPULÄRASTE inlägg.
 3. Här är alla mina inlägg om FMT (Fekala Transplantationer)
 4. Här är kontaktinformation till mig.
 5. Här är min Youtube presentation om Tarmrening.
 6. Länk till Min Blogg.
 7. Här har du mina Tjänster & Produkter.
 8. Här är ett antal referenser.
 9. Här är min Facebook Profil.

Facebook grupper och logo. Blå bakgrund.


Facebook Grupp


Gå med i min Facebook Grupp Tarmrening & Detox — på över 600 medlemmar — för att kommentera och ställa frågor!

Du får gärna skicka ett meddelande till mitt konto på Facebook.Mailchimp logotyp med gul bakgrund.


Nyhetsbrev


Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.
 • Jag använder mig av Mailchimp.
 • Knapp för avprenumeration finns i botten av varje brev.
 • Jag skickar — MAX UT — 2-3 Brev i månaden (oftast mindre!)
 • Bara när det är något viktigt som händer.
 • För jag HATAR SPAM med en orimlig intensitet!

%d bloggare gillar detta: